‘Off grid’: met Solarsedum red je het niet

Informatie SolarSedum

Informatie SolarSedum

Naast Pinterest vol met mooie visuele ideeën, zocht ik ook informatie over praktische kanten van tuinhuisjes: wat doe je als je geen stroom hebt, zoals op mijn volkstuincomplex? (Of, wat nog interessanter is: hoe kom je aan WiFi? zoek ik later wel uit). Ik kwam op de Pure Markt in park Frankendaal Solarsedum tegen: haal meer rendement uit je zonnepaneel. Op hete daken werken de panelen wat procenten minder goed, dan op een veel koelere ondergrond, die de sedumplantjes – en hun voedingsbodempje – verzorgen. Prima idee natuurlijk voor een volkstuinhuis: groen op je dak en dan vrolijk eten koken en koelen met zonne-energie! Ik heb ze later gebeld, maar met hun zonnepaneel zou je alleen ledlampen, telefoons en laptops goed kunnen voorzien van stroom; alles wat met koude/warmte te maken heeft kost teveel stroom en iets als een mixer en andere keukenapparaten zijn niet aan de orde met de magere twee panelen die erop mogen (meer mag niet van de tuinvereniging). Je moet investeren in goede accu’s, wil je een (zwak) koelkastje kunnen laten draaien. Belangrijk was bovendien dat ik dan wel zorgde voor extra draagkracht van het dak: de constructie moet erop berekend zijn.

Op de tuin waren er gemengde geluiden over groene daken te horen: ‘er staat zo een compleet bos aan geraniums op je dak; je hebt er echt veel onderhoud aan’.

Ik vind vooral de isolatiewaarde interessant: lekker koel houden als het te warm is en de warmte binnenhouden als je je houtkacheltje stookt.