Horse Stables: Douglas hout én gerecyclede dakpannen!

Het Nederlandse 'bijna hardhout' dat onbehandeld bruikbaar is:  eco-goed!

Douglas hout Het Nederlandse ‘bijna hardhout’ dat onbehandeld bruikbaar is:
eco-goed!

Na wat avonden surfen, op zoek naar een ecologisch tuinhuis kwam ik onder meer uit bij de site van een paardenstallenbouwer, die Douglas hout gebruikt en het bovendien verticaal toepast. Ze hebben ook schuren met mooie grote openslaande deuren en bouwen ook op maat. Na wat mails, belletjes en een eerste offerte, ging ik vorige week vrijdag maar eens kijken in Deest aan de Waal in Gelderland. Ik trof de eigenaar – ‘vader Mulder’ – en werd blij van de mogelijkheden.

Waar ik graag een Sedumdak wil, maar de extra investering voor de verzwaarde constructie wat pittig vond, kwam hij met een oplossing van 80 jaar oude oranje platte dakpannetjes uit België. Hij had net een hele partij opgehaald. Ze komen van een oude schuur: gerecycled en veel voordeliger. Ik kreeg er een mee! Douglas hout is een sparsoort. Het is oranje hout dat mooi vergrijst als je het niet behandelt. Bij een van de andere aanbieders was het niet mogelijk Douglas hout verticaal toe te passen, hier wel, hoewel de constructie op zich iets minder waterdicht is. ‘Onze schuren staan zeker 40 jaar’ kwam daar tegenover.

Ik wil het gefaseerd aanpakken, dus in eerste instantie niet geïsoleerd – dat kon. Na wat uitleg kon de constructie ook helemaal zoals ik wil: een ‘houtskelet’ dat op zichzelf staat en dan kan ik de Douglas houten wanden aanpassen, als ik mooie oude kozijnen en ruiten heb verzameld, die voor de open voorgevel gaan zorgen. Ik kan zelf puzzelen hoe het stramien zal zijn van het skelet. Zij kunnen het in 1 dag komen bouwen, als het moet met accu’s. Een aggregaat maakt kabaal dus mag niet meer op de volkstuin na half mei.

Zoals ik al zei: hier werd ik blij van de mogelijkheden. De andere aanbieders moeten hier nog maar eens overheen zien te komen! Ze werken vanuit een eigen werkplaats, dus kunnen alles aanpassen. Lekker no nonsense: geen kantoortje of overdekte showrooms, maar een werkplaats waar gezaagd wordt, veel ruimte buiten met twee voorbeeldstallen en een eigenaar met leren hoed en grote laarzen: de paardenstallenbouwer!

Horsestables.nl

foto 1